Badanie ocenia rolę przeciwutleniaczy w zdrowiu i długości życia u kotów. 90 kotów w wieku 7-17 lat podzielono na 3 grupy zgodnie z wiekiem, kondycją ciała (BCS) i płcią i żywiono jedną z trzech diet (kontrolną, wzbogaconą w przeciwutleniacze oraz wzbogaconą w przeciwutleniacze, korzeń cykorii i mieszankę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6) przez resztę życia. Po 5 latach koty żywione dietami wzbogaconymi żyły istotnie dłużej i wykazywały zmniejszoną zachorowalność na choroby i lepszy stan zdrowia przewodu pokarmowego w porównaniu z tymi, które otrzymywały dietę kontrolną.
![purina vetcenter image](/sites/default/files/styles/article_header/public/2021-11/Article%20388%20image_L.jpg?itok=MFzcnIOX)
Wpływ interwencji dietetycznych na długość życia u starszych kotów.
Cupp, C.J.