purina vetcenter image

Dieta uboga w strawne węglowodany skutkuje u zdrowych psów niższym poposiłkowym poziomem glukozy we krwi w porównaniu z tradycyjną dietą cukrzycową dla psów i karma bytową dla dorosłych psów.

To złożone z 3 trzytogodniowych faz skrzyżowane badanie porównywało wpływ 3 diet o różnym poziomie włókna i makroskładników na poposiłkowy poziom glukozy, trójglicerydów, wolnych kwasów tłuszczowych oraz insuliny we krwi w ciągu 12 godzin u 12 zdrowych szczupłych kastrowanych psów. Krew badano przed i po posiłku oraz na zakończenie trzeciego tygodnia każdej fazy badania. Dieta o umiarkowanej zawartości kalorii i włókna skutkowała stężeniem poposiłkowym glukozy o 0.4- 0.7 mmol/l niższym niż dla obu diet o wyższej zawartości węglowodanów. U niektórych psów poposiłkowy poziom glukozy, insuliny i trójglicerydów nie wracał do wartości wyjściowej przez 12 godzin po posiłku na żadnej z tych trzech diet. Wyniki te pokazują, że dieta o umiarkowanej zawartości kalorii i włókna powinna podlegać dalszej ocenie u psów z cukrzycą. Stężenia glukozy i innych analitów we krwi powinny być oznaczane przynajmniej przez 12 godzin po posiłku.