W badaniu tym oceniano trawienie ubocznych produktów ppochodzenia zwierzęcego w karmach dla psów, w jelicie krętym oraz w całym przewodzie pokarmowym. Ocenianymi karmami były: ekstrudowane granulki zawierające przetworzoną wołową mączkę mięsno-kostną (RMBM); świeża wołowina (FB); mączka z produktów ubocznych pochodzenia drobiowego (PBPM); świeży drób (FP); odtłuszczona mąka sojowa (DS) oraz odwodnione całe jajo (WE). Wyniki pokazały: różnice w poziomach przyswajanych składników pokarmowych w jelicie krętym I całym przewodzie pokarmowym; niezmiennie wysoki poziom strawności aminokwasów w jelicie krętym, zwiększona dla diet zawierających FP w porównaniu do PBPM, z wyjątkiem cystyny, dla której była ona wyższa dla produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w porównaniu z DS i mniejsza niż dla kontrolnej diety z WE
![purina vetcenter image](/sites/default/files/styles/article_header/public/2021-11/Article%20129%20image_L.jpg?itok=dFNsIOpk)
Surowe I Przetworzone Produkty Uboczne Pochodzenia Zwierzęcego jako Składniki karm dla psów.
Murray, S.M. et al.