purina vetcenter image

Mikroskładniki o działaniu antyoksydacyjnym a ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów w grupie starszych kobiet.

Badanie to miało na celu ocenę znaczenia suplementacji niektórych witamin i mikroelementów oraz diety dla ochrony przed reumatoidalnym zapaleniem stawów (RA) poprzez prospektywne badanie kohortowe z udziałem starszych kobiet. Ustalono, że największe ilości spożywanej witaminy C i E mialy pozytywny wpływ na RA, podczas gdy brak było takiej zależności dla karotenoidów, likopenu czy luteiny/zeaksantyny. Wpływ suplementacji cynku na RA był także odwrotnie proporcjonalny. Suplementacja miedzi i manganu wykazała pozytywny trend w odniesieniu do RA, w taki sam sposób jak większe ilości owoców, czy warzyw z rodziny krzyżowych. Jednkże, jedynie beta-kryptoksantyna i cynk wykazywały statystycznie istotną redukcję ryzyka RA, podczas gdy diety bogate w owoce i warzywa z rodziny krzyżowych wykazały jedynie przypuszczalny efekt ochronny.