Wpływ tłuszczu pokarmowego na odchudzanie, skład ciała oraz aktywność lipazy lipoproteinowej w tkance tłuszczowej (ATLPL) był oceniany podczas 10-tygodniowego testu z ograniczeniem dietetycznym u szczurów żywionych dietą o ograniczonej zawartości tłuszczu (R) (12%, 28%, 45%) do osiągnięcia 75% ich poprzedniego spożycia energii w porównaniu z grupą kontrolną. Grupa na diecie R 45% wykazywała mniejszą utratę masy ciała i redukcję tkanki tłuszczowej w porównaniu z gruoą na diecie 12%R, jak również wyższą aktywność ATLPL w porównaniu z grupą kontrolną.
![purina vetcenter image](/sites/default/files/styles/article_header/public/2021-11/Article%20109%20image_L.jpg?itok=vq-RCAiB)
Tłuszcze pokarmowe wpływają na odchudzanie i otłuszczenie w okresie ograniczenia energii pokarmowej u szczurów.
Boozer, C.N. et al.