Gojenie ran skutkuje zintensyfikowaną aktywnością komórkową, która przekłada się na zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Niedobory pokarmowe mogąspowolnić gojenie rany, ale niektóre składniki odżywcze mogą skrócić czas i poprawić rezultat gojenia. Składniki, o których wiadomo, że wspierają gojenie ran obejmują Witaminy A, C i E, Bromelinę, Glukozaminę oraz właściwą ilość białka (w szczególności aminokwasy- arginine i glutaminę). Roślinne leki zawierające Centella asiatica i Aloe vera stosowane są od wielu lat, zarówno miejscowo, jak i wewnętrznie, dla wspomagania procesów naprawczych w ranie, a obecnie rozpoczynają się badania w celu potwierdzenia ich skuteczności i mechanizmu działania. Aby mobilizować optymalną szybkośc gojenia rany z minimalną bolesnością i blizną, kluczowe jest poszukiwanie dietetycznych i ziołowych wpływów na proces gojenia.